I Maritime Nyttehaver spreder vi glæde og viden om det spiselige hav. Det har vi i lang tid gjort fra Bølgemarken i Københavns havn, hvor vi har testdyrket på forskellige marine afgrøder og fortalt om vores kærlighed til havmad, vores visioner for en bæredygtig fødevareproduktion og vores viden om havets økosystemer til tusindvis af børn og voksne.

Vi tror på at vi gennem spiselig formidling kan gøre havnaturen til et levende og nærværende univers som vi alle sammen vil passe godt på. Derfor har vi med støtte fra Friluftsrådet ansat Bodil Sofie Espersen som naturvejleder på et 3 årigt projekt, der under overskriften Den Spiselige Havnatur skal formidle de smagfulde oplevelser der gemmer sig under overfladen både i havnen, i Øresund og i resten af landet.

Som epicenter for projektet den Spiselige Havnatur ligger Ungdomsøen – tidligere kendt som Middelgrundsfortet – som et smagfuldt slaraffenland lige ud for København. Herfra vil vi i samarbejde med en hel masse unge udforske havet og skabe opmærksom om og kærlighed til det blå element.

Aktiviteterne i projektet vil spænde fra inddragende produktion af tang og muslinger i Øresund, udvikling af vores skoletjeneste i Københavns havn og naturvejledning for alle de unge, der i fremtiden vil udfolde deres ideer og drømme på Ungdomsøen. Vi vil desuden arbejde på at udvikle metoder og formidlingsmateriale, der kan udbredes til resten af landet, bl.a. gennem spejdergrupper og naturvejledernetværk.

Læs mere om vores samarbejdspartnere her:
Friluftsrådet
Ungdomsøen
Middelgrundsfonden
Spejderne

Vil du smage?
Er du nysgerrig på den spiselige havnatur, vil vi gerne lære dig alt hvad vi ved! Om det handler om at dyrke dine egne muslinger, at dykke efter tang eller at samle spiselige strandurter, så skriv til os.

 

Projektblog

Den spiselige Ungdomsø
Den 4. juni 2018

Den 30. Maj var vi vært for et ø-møde på Ungdomsøen. Ø-møderne inviterer unge til at engagere sig i Ungdomsøen, inden åbningen i 2019. På møderne udforskes et tema i relation til de drømme de unge har for deres fristed midt i Øresund.

Under overskriften Den spiselige Ungdomsø tog vi 25 unge mennesker med på en spiselig opdagelsesrejse ud i Øresund og hele vejen rundt om Ungdomsøen. Vi spise os igennem sukkertang og spydmælde, stillehavsøsters og strandkarse alt imens vi forsøgte at finde frem til smagen af Ungdomsøen. Målet var ikke bare at finde ud af hvad vi skal spise, men også hvordan vi skal spise. Drømmen er en ø, der smager af det hav der omgiver den, hvor man spiser ærlig mad og hvor måltidet bliver fællesskabende og samlende for alle øens brugere.

DTU samarbejde
24. maj 2018

Vi har indgået et samarbejde med en phd-studerende fra DTU-food, der skriver speciale om spisekvalitet af tang høstet i hhv. Grønland og Danmark. Det er win-win, for imens vi kan levere tang fra både inderhavnen og Øresund, kan hun levere data, som vi har brug for for at vi kan vurdere om Øresund skal ligge vand til vores fremtidige tangproduktion.

Tangen bliver testet for mikrobiologi, dvs. Bakterier der lever på overfladen af tangen som har stor indflydelse på spisekvaliteten. Derudover måler de også for tungmetaller i tangen samt løbende målinger af saliniteten i vandet der er afgørende for hvilke typer tang der kan vokse der.

Vi har nu været på tangindsamlingstogt to gange med en måneds mellemrum. På den måde kan man også tage højde for sæsonvariationer. Vi har været på Middelgrundfortet, hvor vi drømmer om at have vores tangmark og taget prøver af blæretang og sukkertang, som blev direkte på køl sammen med vandprøver fra det vand de plukkes i. Derefter gentog vi processen ved vores mark i inderhavnen.

Vi forventer svar på prøverne inden sommerferien og vi glæder os til at dele dem med jer.

På opdagelse i Øresund
18. april 2018

De bedste dage er dem under overfladen. Og dem er der en del af for tiden, for vi er så småt begyndt at gå opdagelse i vandet omkring Ungdomsøen. Inden vi for alvor kan begynde at fortælle om den natur der omgiver øen, må vi selv stikke hovedet i havet og se hvad der gemmer sig af spiselige vidundere. Så da isen endelig slap Øresund, trodsede vi kulden og sejlede ud til fortet og hoppede i våddragten for at påbegynde den artsregistrering der skal fortsætte over årets fire sæsoner, så vi kan blive kloge på den undervandsverden vi skal formidle.

Det har været et koldt forår, og stensætningen rundt om øen lå stadig relativt stille hen, men der var masser af stenhuler, bølgende tangskove og muslingebanker. Det kommer til at vrimle med liv om ganske få måneder og det glæder vi os til at dokumentere.

På turen fandt vi følgende spiselige arter:
Savtang
Blæretang
Gaffeltang
Carrageentang
Sukkertang
Blåmuslinger
Stillehavsøsters
Torsk